Regler – så funkar ROT-avdraget 2012

För att ditt ROT-arbete ska bli lyckat och smidigt har ROTavdrag2012.se här sammanställt en lista på 8 punkter med de viktigaste reglerna för ROT-avdraget 2012 och råden du behöver veta för att använda dig av ROT-skatterabatten. Uppdaterat: Vill du veta mer om vad som händer inför kommande år rekommenderar vi regler för ROT-avdraget 2013.

rotavdrag 2012 badrumsrenovering badrum

Badrumsrenovering omfattas av ROT-avdraget 2012.

ROT-avdraget är egentligen rätt enkelt för det mesta – de flesta arbeten som utförs i ett hus eller en bostadsrätt, samt vissa arbeten utanför ett hus, omfattas av ROT-avdraget. Det innebär att arbetskostnaden av en köpt tjänst får dras av med 50 procent, upp till en övre gräns på 50 000 kronor.

Men det finns en del saker att tänka på, här sammanfattar vi dessa i 8 förklarande regler och tips för ROT-avdrag 2012:

1. ROT-avdraget kan bara utnyttjas av den som äger bostaden

Den eller de personer som äger och bor i ett hus eller en bostadsrätt kan använda ROT-avdraget för arbeten i hemmet. Det finns dock ett undantag när det gäller fritidshus eller sina föräldrars hus, där kan man också utnyttja ROT-avdraget utan att man behöver bo där själv.

2. Enbart arbetskostnaden halveras

rotavdrag 2012 kök köksrenovering

Renovera köket med ROT!

Oavsett vilken tjänst du köper så täcks inte till exempel material eller resekostnader av ROT-avdraget, utan bara själva arbetskostnaden för hantverkaren du anlitar. Därför ska alltid arbetskostnadens del av en total offert eller faktura specificeras så du ser hur stort ROT-avdraget blir.

3. Hur vet jag om jag får göra ROT-avdrag för en viss tjänst?

Generellt så gäller ROT-avdraget för renoveringar, reparationer och byggen som sker i, på eller i direkt anslutning till ditt hem. Se vår lista över ROT-arbeten om du vill veta mer om en specifik tjänst.

4. Gäller maxgränsen 50 000 kr för alla?

Nja, maxbeloppet är detsamma men däremot måste du alltid ha tjänat in (minst) så mycket i slutlig skatt det år som ditt ROT-avdrag gäller. Det gör att olika personer beroende på inkomst för göra olika stora avdrag. Läs mer i vår guide till inkomstgräns för ROT-avdrag.

5. ROT-avdraget kan utnyttjas utomlands

En omdebattrerad del av ROT-avdraget har varit huruvida det kan användas på arbeten utanför Sverige. Svaret 2012 är fortfarande ja, det går att använda ROT-avdraget utomlands. Dock gäller fortfarande att personen som använder avdraget måste ha betalat tillräckligt med svensk skatt för att det ska täckas.

6. Hur får jag ut pengarna?

rotavdrag 2012 snickare malare

ROT-arbete pågår.

Sedan förra året så behöver du som konsument inte göra någonting för att ROT-avdraget ska halvera arbetskostnaden på din tjänst. Det företag du anlitat drar av ROT-pengarna direkt på din faktura, så det enda du behöver göra är att se till att du har tillräcklig inkomst för ROT-avdraget. Se också till att den firma du anlitat specificerar vilken del av fakturan som är arbetskostnad, och alltså är den del som berörs av ROT-avdraget. Detta gäller oavsett om det handlar om målerier eller värmepumpar.

7. Avdraget gäller inte om du utför arbetet själv

Du får inte utföra ett arbete själv och sedan göra avdrag för några kostnader, och du får heller inte göra ROT-avdrag för arbeten som närstående utfört. Det gäller enbart när du anlitar en registrerad firma (som alltså har F-skattesedel), eller när du anlitar en enskild person som inte är närstående. Men det är särskilda regler för att anlita privatpersoner, hör med Skatteverket om dessa i just ditt specifika fall. Kom dock ihåg att alla seriösa firmor har F-skattesedel – anlita inte en hantverkare som inte har ett riktigt företag!

8. Hur vet jag att företaget jag anlitar sköter mitt ROT-avdrag?

De flesta seriösa företag som arbetar med ROT-tjänster har bra koll på vad som gäller och kan förklara hur ROT-processen går till. Ett tips för att hitta en bra firma för ditt ROT-arbete är att inte välja första bästa, utan alltid kontakta några olika som du sedan kan matcha mot varandra och välja den som erbjuder bäst pris och inger förtroende. Du som kund ska sitta i förarsätet!