Inkomst för att få ROT-avdrag 2012

En vanlig fråga många har om ROT-avdraget 2012 är vilken inkomst som krävs för att göra fullt ROT-avdrag. Maxbeloppet för ROT-avdrag per person och kalenderår är 50 000 kr. Det betyder enkelt uttryckt att den som vill göra fullt avdrag ska ha tjänat in minst 50 000 kr i skatt för att kunna göra avdraget (läs här om inkomstregler för ROT-avdraget 2013). Vill man göra ett mindre ROT-avdrag räcker det givetvis med att ha betalat in mindre skatt.

Vill du diskutera och ställa frågor om detta ämne? Få dina svar på detta forum för ROT-avdrag.

Faktorer som påverkar inkomst för ROT-avdrag 2012

Inkomst belopp rotavdrag

Inkomsten avgör hur stort dit ROT-avdrag kan bli, upp till maxbeloppet 50 000 kr per person och år. Foto: Rotavdrag2012.se.

Det som i slutändan avgör hur stort ROT-avdrag du kan göra är den slutliga skatten du betalar. Alltså det du betalar efter att du gjort jobbskatteavdrag, avdrag för allmän pension och underskott av kapital. Kort sagt så måste du ha ”dragit in” så mycket till skattekistorna som du vill göra avdrag på.

Eftersom avdraget numer görs direkt på fakturan är det viktigt att du som köper en ROT-tjänst vet med dig att du tjänat in tillräckligt med skatt under året för att inte åka på en smäll när det blir dags att deklarera då du kan bli tvungen att betala tillbaka avdraget. Detta är dock inget problem om du pratar med din ROT-leverantör och hör med Skatteverket ifall du är osäker om just dina förutsättningar.

Månadslön som krävs för fullt ROT-avdrag

Även om de exakta siffrorna varierar från kommun till kommun så brukar man säga att 26 000 kr i månadslön räcker för att få göra fullt ROT-avdrag på 50 000 kr. Gör du ett mindre ROT-avdrag klarar du dig också på en mindre lön.

Beroende på hur stora dina övriga avdrag är, för exempelvis pensionsavgift och kapitalunderskott, så kan dock månadsinkomsten som krävs vara lägre eller högre. Hör med din kommun eller Skatteverket om du vill veta mer om just din specifika situation när det gäller hur stort ROT-avdrag du kan göra.

Räkneexempel på inkomster för Rotavdraget

Nedan är tre exempel på hur en uträkning kan se ut för den som vill utnyttja ROT-avdraget 2012 för takomläggning, värmepump och fönsterbyte.

Exempel A – nytt tak: Oskar ska lägga nytt tak (se länkl för takläggare som utför ROT-berättigade takarbeten) och använda ROT-avdraget. Han tjänar 20 000 kr i månaden och takläggningen kostar honom 46 000 kr i arbetskostnad (eftersom det bara är arbetskostnaden av en ROT-tjänst som är avdragsberättigad är det den vi tittar på).

Efter ROT-avdraget halveras arbetskostnaden, vilket gör att avdraget blir på 23 000 kr. Oskar ser över sin ekonomi och räknar fram att han ska betala drygt 40 000 kr i slutlig skatt. Det gör att han med god marginal kan göra ROT-avdraget på 23 000 kr.

Exempel B – bergvärme: Sarah får en offert på en installation av en värmepump. Eftersom ett djupt hål ska borras och tomten är svårarbetad blir arbetskostnaden hela 80 000 kr, Sarah vill därför göra ett ROT-avdrag på 40 000 kr. Hennes måndasinkomst är 22 000 kr och när hon räknar fram sin slutliga skatt för året inser hon att den kommer landa på 35 000 kr. Det betyder att hon bara får göra ett så stort ROT-avdrag på sin värmepump (hitta värmepumpsinstallatörer som utför ROT-berättigade installationer via länken).

Hon kan dock lösa det hela genom att hennes sambo också utnyttjar ROT-avdraget, eftersom avdraget är personligt på upp till maxbeloppet på 50 000 kr per person och år. Om hennes man har en egen inkomst kan han utnyttja sitt personliga ROT-avdrag på en del av arbetskostnaden.

Exempel C – fönsterbytet: Linda tänker byta ut fönstrena i sin lägenhet mot energisnåla fönster, totalt sex stycken. Hon kontaktar olika fönsterinstallatörer (t.ex. via länken – gratis offerttjänst) och väljer ut den som erbjuder bäst pris. På offerten anger fönsterfirman arbetskostnaden för att ta bort de gamla fönstrena och sätta in nya fönster till 1500 kr/fönster, totalt 9 000 kr. Eftersom Linda är en student med sporadiskt extrajobb vet hon inte exakt vad hennes totala slutliga skatt kommer bli och hon hör därför med Skatteverket för att se om hon kommer ha minst 4 500 kr (halva arbetskostnaden) i slutlig skatt. Det kommer hon och hon kan därför utnyttja ROT-avdraget till sitt fönsterbyte.